A rágcsálók közül a patkány az egyik legelterjedtebb fajta a világon. Minden kontinensen megtalálható. Korábban hajókon jutott el egyik földrészről a másikra, és a patkányokra jellemző kiváló alkalmazkodóképessége miatt könnyen megvetette szőrös kis lábait új otthonában.

A patkányok nagyon szapora állat, hamar elszaporodik. Két fajtája van, a házi patkányok és a vándorpatkány. A házipatkány farakásokban, odúkban, üregekben él, sokak számára tetszető a megjelenése. Nagyon kíváncsiak és okosak, a házi patkányok szeretnek az emberek társaságában tartózkodni. Szívesen osztozik a lakóhelyén más rágcsálókkal is, így akár egerekkel együtt is megjelenhet a ház körül. 

Patkány fajták

A vándorpatkány a patkányok közül a legelterjedtebb, legagresszívabban terjedő fajtája. Nem tűr meg más rágcsálót maga körül, elzavarja a többieket. Fészküket föld alá, csatornákba, trágya aknákba, általában föld alatt helyeken alakítják ki. Elég nagy termetűek, ijesztőek a legtöbb ember számára. Bundája gyakran koszos az élőhelye miatt, és rengeteg betegséget terjeszthet. A vándorpatkányok terjesztették a középkorban a pestist is, de manapság is rengeteg féle betegség és élősködő elterjesztői.

Veszélyes a patkány?

Mindkét patkány faj jelenléte veszélyes az egészségre nézve. Ürülékük és vizeletük rengeteg kórokozót tartalmaz és nagyon büdös. A fészkükben felhalmozott élelmiszerek is fertőzés veszélyesek. Ha patkányok jelennek meg a ház környékén, ki kell őket irtani, majd a helyüket alaposan és körültekintően kifertőtleníteni. 

Az élőhelyüket megszüntetni, a táplálék forrásokat elzárni előlük. Ha élvefogó csapdával fogjuk el a patkányokat, akkor az elkapott egyedeket legalább 15 kilométerrel arrébb szabad csak elengedni. A patkány kellemetlen lakótárs, ha feltűnik rögtön tenni kell ellene, hogy elkerülhetők legyenek a kellemetlenségek!